Kauppareissulla oli aivan pakko ostaa rosettirauta ja kokeilla niiden tekemistä.
Ei ihan saman näköisiä, kun muistan mummin paistamien olevan mutta ihan kelpo yksilöitä kuitenkin. Päälle reippaalla kädellä tomusokeria ja hyvältä maistuu.
Vappuna taidan paistaa mielummin näitä perinteisten munkkien ja tippaleivän sijasta.
Resepti:
Noin 40 kpl
1½ dl vehnäjauhoja
1½ dl vehnäjauhoja
1½ dl maitoa
Sekoitetaan hyvin keskenään.
Lisätään:
2 kananmunaa
½ tl suolaa
1 rkl sokeria
Sekoitettan huolellisesti ja viimeisenä lisätään:
2 rkl olutta
joka tekee taikinasta ihanan kuohkean.
Paistetaan pienessä kattilassa öljyssä tai kookosrasvassa. Itse suosin kookosrasvaa, koska pidän sen mausta enemmän, kuin öljyjen ja toisaalta kookosrasvassa on väitetty olevan, jopa jonkin verran terveellisiä ominaisuuksia.
Muistelen, että kookosrasvassa olisi myös korkeampi syttymislämpötila, kuin öljyssä, joten olisiko myös turvallisempi vaihtoehto...?
Pienellä palalla vaaleaa leipää testataan, että rasva on sopivan kuumaa, eli kun leipä ruskistuu kullanruskeaksi on aika alkaa paistamaan.
Kuumenna rautaa ensin rasvassa hetki ja upota noin 3/4 osaa raudasta taikinaan, niin ettei raudan päälle tule taikinaa. Taikina ikään kuin kiehahtaa rautaan kiinni. Sitten rauta rasvaan ja noin 5-8 sekunnissa rosetti on ruskistunut kullanruskeaksi.
Jos rosetti ei pysy raudassa tarvitset avuksi pientä reikäkauhaa tai metallilastaa, jonka avulla rosetit saadaan nostettua rasvasta. Laita rosetti talouspaperin päälle jäähtymään.
Jäähdytä kunnolla ja sirottele tomusokeria pinnalle.
Kuvan ukkoa varten jouduin ensin kaivamaan kuopan metriseen hankeen ja kaivoin noin 20 metrin polun, että metrin mittainen nappula pääsi osallistumaan ukon tekoon hukkumatta hankeen, tällä lumimäärällä taitaa jäädä talven ainoaksi ukoksi.
Tulipa ainakin sulatettua rosettien energiat ennakkoon =)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti